Cas Arandina

La Sentència d’aquest cas ha estat criticada perquè, segons molts advocats, s’ha ficat en dubte el principi de presumpció d’innocència. Resulta, a més a més, amb el Codi Penal “en mà”, la condemna hauria estat la mateixa que si els autors haguessin tingut 52 anys cadascún; o que si la víctima hagués tingut 9 anys.

Codi Penal millorable

Un dels articles aplicat per condemnar als autors ha estat el 183 del Codi Penal, que es va redactar per primer cop el 1995. A dia d’avui és molt més “dur” després d’haver-se modificat vàries vegades. Per exemple, al 1995, la condemna màxima prevista era de 3 anys si hi havia penetració. Amb la modificació de 1999 es va allargar la condemna màxima prevista a 6 anys. És al 2010 que s’endureix encara més la condemna fins a 10 anys, i al 2015 encara es “perfecciona” més.

Les relacions amb “consentiment” o “suposat consentiment”

Tot i així, és evident que la Llei podria ser més justa i precisa. Vivim en una “societat pornificada” on, malauradament, els menors d’edat accedeixen abans i a més continguts que els perturben i determinen greument les seves “maneres de fer”. No serà igual de greu si una persona més madura té una relació consentida amb una menor de 9 anys, que si per exemple un noi de 18 anys acabats de complir manté la mateixa relació consentida amb una noia de 15 anys i 12 mesos.